דף רקע תיאורטי
סקירה מושגית
ייצוג
ייצוג בתקשורת הוא דימוי, שיקוף או שיחזור של דבר מה בעולם ה"אמיתי". הכוונה לאנשים, לקבוצה או למאורע אשר יוצגו באופן כלשהו בתקשורת. נוצר הרושם כאילו הייצוג הטלוויזיוני הוא אמיתי ומשקף את המציאות במידה הטובה ביותר - אך זוהי אשליה בלבד, היות שהטלוויזיה מייצגת את המציאות באופן שטחי מאד. (מתוך אתר מגמות תקשורת).
ייצוג מבקש לתאר/לשקף/להראות משהו מן המציאות באמצעות סמלים (שפה, תמונות, שילוב ביניהם וכו').
התקשורת היא אמצעי מרכזי של ייצוג – היא מייצגת את המציאות עבור הציבור:
טקסטים חדשותיים (אתרים, עיתונים, טלוויזיה....) = ייצוג של המציאות
ריאליטי = ייצוג של המציאות
פרסומות = ייצוג של המציאות (או של המציאות הרצויה, האידיאלית)
קולנוע = ייצוג של המציאות, ייצוג של פנטזיות
מפני שאנחנו לא יכולים להיות נגישים למציאות כולה, אנחנו מקבלים את הייצוגים של המציאות באמצעות התקשורת לכן, לתקשורת כח רב בהבניית המציאות – באמצעות ייצוגים שלה
אושיות רשת
אושיות רשת" – אנשים שלהם יש נוכחות דומיננטית ברשתות החברתיות: מספר רב של עוקבים, של משתפים, מגיבים וכו'. זה מושג חדש שהתפתח עם התפשטות התרבות הדיגיטלית וחדירת הרשתות החברתיות לתקשורת היומיומית. יתכן כי זו החלופה למושג "מנהיגי דעת" של התקשורת המסורתית.
לעיתים מדובר באנשים שיש להם מעמד מחוץ לרשתות החברתיות (למשל, ידועים בתחומי האופנה והבידור כמו זמרים). לעיתים הכוח שלהם נובע רק מהיותם בעלי חשבונות בולטים ברשתות החברתיוית. לפעמים ההצלחה ברשתות מובילה להצלחה במדיה נוספים.
מרכז ופריפרייה
בכל חברה יש מרכז – היכן שמרוכז הכוח. ויש פריפריה – רחוקה במרחקים שונים ממוקד הכוח.
לא מדובר בגיאוגרפיה, אלא במיקום ביחס לכוח. אפשר גם לדבר על מרכז פוליטי, מרכז כלכלי, מרכז תרבותי וכן הלאה. לכל תחום יש אנשים, מוסדות וארגונים שמרכזים את הכוח ויש אנשים, ארגונים ומוסדות שרחוקים יותר מהיכן שהכוח.
אפשר לאבחן מי שייך למרכז הפוליטי, למרכז הכלכלי, למרכז התרבותי וכן הלאה. לכל תחום יש אנשים, מוסדות וארגונים שמרכזים את הכוח. שאר החברה רחוקה יותר ממוקדי הכח= בפריפריה החברתית.
פריפריה היא מונח המשמש לציון אזורים מרוחקים גאוגרפית מהמטרופולינים הגדולים. הפריפריה אינה בהכרח אזור כפרי המאופיין בבנייה נמוכה, מתבסס לרוב על חקלאות וגודלו קטן ביחס לעיר. פריפריה עשויה להיות גם עיר גדולה בעלת תושבים רבים. ההגדרה המקובלת בישראל ל"פריפריה גאוגרפית" מתייחסת למחוז הצפון ולמחוז הדרום, בהם מתגוררים כ-31% מכלל האוכלוסייה בישראל. המילה "פריפריה" משמשת גם להגדרת פריפריה חברתית.
רשתות חברתיות
רשתות חברתיות הן אתרי אינטרנט המאפשרים למשתמשים להעלות תוכן, לתקשר אחד עם השני ולבצע פעילויות ביחד. לרוב מדובר באנשים בעלי מאפיינים משותפים: קרבת מגורים, תחומי עניין משותפים, היכרות מוקדמת ועוד.
אתרים כמו פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, טיקטוק ועוד הפכו לפלטפורמות, שמאפשרות למשתמשים להעלות, לשתף ולהגיב על תכנים וכן לבצע פעולות משותפות כמו חיפוש עבודה או קשרים רומנטיים וכך נוצרות על גבי האתרים קהילות = רשתות חברתיות
היווצרות קהילות בעלי מאפיינים דומים הוביל את הרשתות החברתיות להפוך לכלי יעיל מאוד להפצת פרסום מסחרי ותעמולה פוליטית, שאפשר להפנות לקהילות ולפרטים, שהמאפיינים שלהם (תחומי עניין, רשימת חברים, מצב סוציו-אקונומי) גלויים ומוצהרים.
הרשתות החברתיות נותנות יותר כוח לאזרחים ומאפשרות להתאגד לפעולה משותפת כמו הפגנות, הפיכות, הבעות עמדה פוליטית או מחאה / חרם נגד חברות מסחריות. לדוגמא, המחאה החברתית בישראל ב-2011 החלה לאחר פרסום פוסט בפייסבוק שבו קראה דפני ליף שהיא יוצאת לגור באוהל בשדרות רוטשילד ושם הצטרפו אליה אלפים.נותנות יותר כוח גם לגופים חזקים כמו חברות מסחריות או גופים פוליטיים ומאפשרות להגיע להמוני אזרחים בצורה ממוקדת ומהירה יותר. לדוגמא, בבחירות 2015 שידר בנימין נתניהו תשדיר בפייסבוק שידוע בעיקר באזהרתו ש"ערבים נוהרים לקלפיות בהמונים" ורבים טוענים כי קריאה זו גרמה למצביעים רבים להגיע ולהצביע בעד מפלגתו.
הכחדה סימבולית
הכחדה סימבולית היא מושג המבטא תופעה של היעדר ייצוג או תת-ייצוג של קבוצות מסוימות באוכלוסייה באמצעי התקשורת השונים. בדרך כלל מדובר בקבוצות המתויגות על פי גזע, מין, נטייה מינית, רמה סוציו-אקונומית ועוד.
אפלייה לרעה של קבוצה מסוימת. הכחדה סימבולית = היעדר ייצוג של קבוצה או אדם מסוים. "מחיקה" של אותה קבוצה אבל לא באופן ממשי, אלא מחיקה מהרמה הסימבולית (התקשורתית). כשאמצעי תקשורת מתעלם מקבוצה מסוימת, לא מעניק להן ייצוג הולם – מבצע הכחדה סימבולית
השלכות של הכחדה סימבולית:
משפיע על הבניית המציאות הן של החברה כולה והן של הקבוצה המוכחדת/מודרת
•חברי אותה קבוצה יכולים לחוש בודדים, לא שייכים ואף לא לגיטימיים.
•גם אנשי החברה הכללית יכולים לראות אנשים אלו כפחות לגיטימיים ולא אזרחים שווים.
הכחדה סימבולית היא אחת הטכניקות להדרת קבוצות חלשות הרחקת קבוצות שוליים ממרכז הכוח
הגמוניה
שליטה בחברה ללא הפעלת כוח פיזי, אלא באמצעות שליטה בתרבות ובאידיאולוגיה. מצב בו קבוצה אחת מעצבת את השקפת עולמה כאילו זו השקפת העולם ההגיונית לכלל האזרחים ולכן כלל האזרחים מאמצים את השקפת העולם הזו גם אם היא לא משרתת את האינטרסים שלהם.
כל חברה מורכבת מהרבה קבוצות, לכל קבוצה אינטרסים שונים והקבוצות השונות מנהלות ביניהן מאבק מי תשלוט ומי תעצב את כלל החברה לפי האינטרסים שלה.