מבוא
רקע כללי על נושא העבודה
בכל חברה יש מרכז – היכן שמרוכז הכוח. ויש פריפריה – רחוקה במרחקים שונים ממוקד הכוח. לא מדובר בגיאוגרפיה, אלא במיקום ביחס לכוח. אפשר גם לדבר על מרכז פוליטי, מרכז כלכלי, מרכז תרבותי וכן הלאה.
לכל תחום יש אנשים, מוסדות וארגונים שמרכזים את הכוח ויש אנשים, ארגונים ומוסדות שרחוקים יותר מהיכן שהכוח. אפשר לאבחן מי שייך למרכז הפוליטי, למרכז הכלכלי, למרכז התרבותי וכן הלאה. לכל תחום יש אנשים, מוסדות וארגונים שמרכזים את הכוח. שאר החברה רחוקה יותר ממוקדי הכח = בפריפריה החברתית. פריפריה היא מונח המשמש לציון אזורים מרוחקים גאוגרפית מהמטרופולינים הגדולים. הפריפריה אינה בהכרח אזור כפרי המאופיין בבנייה נמוכה, מתבסס לרוב על חקלאות וגודלו קטן ביחס לעיר. פריפריה עשויה להיות גם עיר גדולה בעלת תושבים רבים. ההגדרה המקובלת בישראל ל"פריפריה גאוגרפית" מתייחסת למחוז הצפון ולמחוז הדרום, בהם מתגוררים כ-31% מכלל האוכלוסייה בישראל. המילה "פריפריה" משמשת גם להגדרת פריפריה חברתית.
רשתות חברתיות הן אתרי אינטרנט המאפשרים למשתמשים להעלות תוכן, לתקשר אחד עם השני ולבצע פעילויות ביחד. לרוב מדובר באנשים בעלי מאפיינים משותפים: קרבת מגורים, תחומי עניין משותפים, היכרות מוקדמת ועוד. אתרים כמו פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, טיקטוק ועוד הפכו לפלטפורמות, שמאפשרות למשתמשים להעלות, לשתף ולהגיב על
תכנים וכן לבצע פעולות משותפות כמו חיפוש עבודה או קשרים רומנטיים וכך נוצרות על גבי האתרים קהילות = רשתות חברתיות. היווצרות קהילות בעלי מאפיינים דומים הוביל את הרשתות החברתיות להפוך לכלי יעיל מאוד להפצת פרסום מסחרי ותעמולה פוליטית, שאפשר להפנות לקהילות ולפרטים, שהמאפיינים שלהם (תחומי עניין, רשימת חברים, מצב סוציו-אקונומי) גלויים ומוצהרים. הרשתות החברתיות נותנות יותר כוח לאזרחים ומאפשרות להתאגד לפעולה משותפת כמו הפגנות,הפיכות, הבעות עמדה פוליטית או מחאה / חרם נגד חברות מסחריות. לדוגמא, המחאה החברתית בישראל ב-2011 החלה לאחר פרסום פוסט בפייסבוק שבו קראה דפני ליף שהיא יוצאת לגור באוהל בשדרות רוטשילד ושם הצטרפו אליה אלפים. נותנות יותר כוח גם לגופים חזקים כמו חברות מסחריות או גופים פוליטיים ומאפשרות להגיע להמוני אזרחים בצורה ממוקדת ומהירה יותר. לדוגמא, בבחירות 2015 שידר בנימין נתניהו תשדיר בפייסבוק שידוע בעיקר באזהרתו ש"ערבים נוהרים לקלפיות בהמונים" ורבים טוענים כי קריאה זו גרמה למצביעים רבים להגיע ולהצביע בעד מפלגתו.
לפני עידן הרשתות החברתיות לא היה קל כמו היום להתפרסם ולקבל חשיפה בארץ. כיום, הרשתות החברתיות הפכו להיות האמצעי הנגיש והפשוט ביותר להתפרסם ולהגיע לכמה שיותר אנשים. כל אחד שרוצה להפוך לזמר, משפיען, להעביר מסרים ולהתפרסם יכול בקלות לשתף תמונה, סרטון או כל דבר אחר ולקבל את החשיפה אותה הוא חיפש. לא חשוב מאיפה הגעת - מרכז או פריפריה, איזה מוצא אתה או מה המצב הכלכלי שלך.ללא ספק הרשתות לאט לאט מצמצמות את הפערים בין תושבי המרכז לפריפריה ונותנות לכולם להתחיל
מאותה נקודת מוצא בעולם הפרסום. בשנים האחרונות אנו נחשפים ליותר יוצרי תוכן, זמרים, ואנשים שהתפרסמו ופרצו דרך הרשתות בלי קשר למקום מגורם, המוצא שלהם, המצב הכלכלי שלהם או הקשרים שיש להם. למדיה יש כוח עצום בזמנינו כיום להשפיע עלינו ועל סדר היום שלנו, היא הכי זמינה ונגישה לנו ולכן גם האנשים הנמצאים בה והתוכן אותו הם משתפים בה מגיע אלינו בקלות יותר מהתקופה שלפני הרשתות וכך שירים חדשים וזמרים מתחילים מתפרסמים מהר יותר, כך פוליטיקאים יכולים להגיע ליותר אנשים ולהשפיע עליהם, כך חברות יכולות לשווק את המוצרים שלהם לקהל רחב יותר ובקלות יותר.
רלוונטיות הנושא לתקשורת
השוני בין המרכז לפריפרייה באים לידי ביטוי בהמון תחומים. בריאות, תחבורה, תעסוקה, כלכלה, תרבות ועוד. לדוגמא:
תוחלת החיים במרכז טובה יותר מבפריפרייה. נתונים מראים כי אדם שלי במרכז יחייה כשנתיים יותר מאדם שחי בפריפריה. מחבר אותנו לתחום הבריאות, במרכז יש יותר היענות בתחום הרפואה, אם זה בדיקות, רופאים וניתוחים. בנוסף, גם בתחום התרבות ניתן לראות את הפערים האלה: כאשר אדם שגר בפריפריה רוצה לצפות בהצגה הוא יצטרך לחכות שהיא תגיע לאזור שלו וגם אז לא יהיה המון מבחר של תאריכים ושעות והוא כנראה יצטרך לנסוע לחיפה ולעומת זאת במרכז הצגות רצות כל הזמן ויש מבחר רחב.
אחד מתפקידי התקשורת הוא להציף את הנושא ולהעלות אותו לסדר היום הציבורי. לתקשורת יש כוח גדול בצמצום הפערים הללו. התקשורת היא הגוף הזמין לנו ביותר כיום ותפקידה להעלות נושאים כאלה שנוגעים לכולנו ולהשפיע עלינו ועל סדר היום שלנו.
תקציר העבודה
כנערה שמתגוררת בפריפרייה היה לי חשוב לבדוק ולחקור את הכוח של הרשתות החברתיות והתקשורת בקידום עסקים קטנים, פריצה בתחומים מסוימים וחשיפה ברשת.
כיום הרשתות החברתיות הן הפלטפורמות העיקריות והמרכזיות ביותר בחיינו והן בעלות משקל חשוב המאפשר לכל אדם לפרסם את הדברים אותם הוא רוצה לקדם לפרסם ולשווק אם זה שירים, עסקים קטנים וחדשים הזקוקים לחשיפה לקהל רחב, מכירות, פרסום בתחומים שונים, שיווק עצמי וכו'.
שאלת החקר אותה בחנתי היא מידת השפעתם של הרשתות החברתיות על אפשרויות החשיפה והפרסום של קידומם של תושבי הפריפריה. על מנת לבדוק זאת ערכתי מחקר על מצעדי המוסיקה לפני עידן הרשתות החברתיות לעומת מצעד המוסיקה של השנה הנוכחית. גיליתי כי הרשתות החברתיות הינן גורם משמעותי המקדם חשיפה מהירה יותר ומסייע לתושבי הפריפריה להכנס לתודעה הציבורית בצורה מהירה יותר, זאת לעומת המצב שהיה קיים לפני עידן הרשתות החברתיות בו עיקר המובילים את מצעדי המוסיקה היו אלו שהגיעו מהמרכז.
הדילמה אותה הצגתי היתה האם שווה לשלטון לצמצם את הפערים בין ההגמוניה של המרכז לבין הפריפריה או לשמר את הכוח וההגמוניה של המרכז.
למדתי כי לאמצעי התקשורת השפעה רבה על צמצום הפערים, חשוב לפעול למען צמצום הפערים וכדי ליצור שיוויון הזדמנויות. גילתי כי הפערים הרבה יותר גדולים ממה שחשבתי והם באים לידי ביטוי בתחומים רבים: כלכלה, חינוך, בריאות ותרבות.